Επίθεση μελων του Απόλλωνα για την κεραία στην Περιβόλα

Πέντε μέλη (και πρώην μέλη) του Απόλλωνα εξέφρασαν δημόσια την άποψή τους σχετικά με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα:

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟΨΕΩΝ

Των μελών του συλλόγου :

1) ΒΛΑΣΤΑΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΤΡΑ 3/11/2016
2) ΚΑΤΣΑΪΤΗ ΦΩΤΗ
3) ΝΙΑΡΟΥ-ΛΑΠΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ
4) ΦΟΥΤΡΗ ΝΙΚΟΥ
5) ΖΕΡΒΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΠΡΟΣ: ΤΑ Δ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΕ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
ΕΝΤΑΥΘΑ

Σκοπός του παρόντος είναι η αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το μείζον θέμα της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο γήπεδο του Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ στην Περιβόλα Πατρών
Όπως ενημερωθήκαμε, σε πρόσφατο συμβούλιο του συλλόγου ειπώθηκε ότι η απόφαση για την εγκατάσταση της κεραίας στο γήπεδο, είχε παρθεί σε συνεδρίαση της προηγούμενης διοίκησης δηλαδή την περίοδο 2015-2016 και ότι βάσει της απόφασης αυτής η νυν διοίκηση νομιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση της κεραίας
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ.
Το θέμα της κεραίας της κινητής τηλεφωνίας είχε έρθει για συζήτηση σε δύο συμβούλια της προηγούμενης διοίκησης, είχε υπάρξει διάλογος και είχαν διατυπωθεί πολλά ερωτήματα και επιφυλάξεις. Υπενθυμίζουμε κάποια από αυτά:

1. Αν μπορεί να μπει μόνιμο καταγραφικό της ακτινοβολίας μέσα στο γήπεδο, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα επίπεδα αυτής.
2. Αν μπορούν να γίνονται μετρήσεις περιμετρικά του γηπέδου αλλά και στη γύρω περιοχή από ανεξάρτητο φορέα (πχ. Πανεπιστήμιο Πατρών).
3. Αν για την κεραία γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας της (αδειοδοτήσεις κ.λ.π) και αν πληρούνται οι εκ των νόμων περιορισμοί.
4. Γιατί, αφού απαγορεύεται η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και παιδικούς σταθμούς, μπορεί να επιτραπεί σε ένα κοινόχρηστο χώρο όπως είναι το γήπεδο;
5. Να υπάρξει ενημέρωση συμβούλων, γονιών, περιοίκων κλπ από αρμόδια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την ακτινοβολία των κεραιών, την επικινδυνότητα αυτών και τις επιπτώσεις στην υγεία
6. Μήπως υπάρχει επιβάρυνση των επισκεπτών και αθλούμενων στους χώρους του γηπέδου λόγω των υλικών κατασκευής (στέγη-κλειστών από λαμαρίνα, εξ ολοκλήρου μεταλλικών κατασκευών των προπονητηρίων)
7. Να δοθούν στα μέλη του ΔΣ το σχέδιο της προς υπογραφή σύμβασης με την εταιρία κινητής πριν την υπογραφή της.

Εκτός από τους παραπάνω προβληματισμούς-ερωτήματα, το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, όχι μόνο δεν πήρε απόφαση για την εγκατάσταση της κεραίας, αλλά ούτε καν τέθηκε ποτέ το θέμα σε ψηφοφορία. Ζητούμε λοιπόν την νυν διοίκηση του συλλόγου, εάν υπάρχουν, να προσκομίσει τα πρακτικά της υποτιθέμενης απόφασης και της σχετικής ψηφοφορίας
Για να διευκολύνουμε την αναζήτηση των -μη υπαρκτών- πρακτικών της απόφασης, σας αναφέρουμε εν συντομία τι αναφέρθηκε στις δύο αυτές συνεδριάσεις του ΔΣ σχετικά με το θέμα:
Συνεδρίαση στις 12/10/2015 Θέμα 2ο
<<Το λόγο πήρε ο κ. Φραγκοπαναγιώτης και ενημέρωσε το συμβούλιο για την πρόταση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmote να τοποθετήσουν μια κεραία στο γήπεδο, τα ΟΦΕΛΗ που θα αποκομίσει από την τοποθέτηση κλπ, τυπικά θέματα>>
Ο κ. Καρατζάς επισήμανε ότι υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από περιοίκους και γονείς και να ζητήσουμε από τον κ. Βλασταρά να ελέγξει το φάκελο.
Η κ. Νιάρου πήρε το λόγο και εκτός των άλλων ζήτησε να αναθέσουμε στον κ. Παναγιωτάκη καθ, Πανεπιστημίου Πατρών και Πρύτανη μέλος του ΔΣ της ΚΑΕ Απόλλων Πατρών και μέλος της ελληνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας να εξετάσει το φάκελο και να μας δώσει την άποψη του. Όλοι συμφώνησαν>>
Συνεδρίαση στις 21/10/2015 Θέμα 1ο
<<Στο συμβούλιο σήμερα περέστει ο κ. Χρήστος Τζίμας εκπρόσωπος της Cosmote. Ο κ.Τζίμας υποστήριξε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο είναι μικρά και λοιπές απόψεις της εταιρίας του.
Ο κ. Μαμασούλας είπε ότι μας ενδιαφέρει κυρίως η ακτινοβολία εκεί που κινούνται τα παιδιά κλπ
Ο κ. Κατσαϊτης είπε να τοποθετηθεί ένας μετρητής μέσα στο γήπεδο για να βλέπουν οι γονείς. Ο κ. Τζίμας είπε ότι δεν είναι εύκολο να υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα.
Ο κ. Καρατζάς ρώτησε αν μπορεί να τοποθετηθεί ΜΟΛΥΒΔΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
Η κα. Νιάρου τόνισε ότι πιθανό να φέρουν αντίρρηση εκτός από τους γονείς και οι περίοικοι (κατευθύνσεις που ακτινοβολούν οι κεραίες).
Ο κ. Τζίμας είπε ότι όλα είναι σύμφωνα με το νόμο και τι μπορεί να μας υποσχεθεί και εξασφαλίσει:
Μέτρηση πριν και μετά την τοποθέτηση της κεραίας
Μέτρηση όχι με παρουσία χιλιάδων ατόμων στο γήπεδο
Ο κ. Καρατζάς πήρε το λόγω και είπε να μην πάρουμε αμέσως απόφαση, να περιμένουμε και την απάντηση του κ. Παναγιωτάκη>>, το οποίο και υιοθετήθηκε.

Μετά από αυτά είναι φανερό, ότι Η ΚΕΡΑΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, χωρίς απόφαση κανενός παρά μόνο του υπογράφοντα την σύμβαση (ποιος άραγε;), και οι δύο αυτές παραπάνω συζητήσεις δείχνουν ότι καμία συνάφεια με το παρελθόν δεν υπάρχει. Η τότε διοίκηση (Ανδρέα Μολφέτα και λοιπών) έπραξε το καθήκον της.
Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει κανένας στο Δ.Σ που θα σκεφθεί και θα πράξει με τον ίδιο τρόπο ;
Κατόπιν αυτών, είμαστε υποχρεωμένοι να συνταχθούμε με τις αγωνίες των γονέων και των κατοίκων της περιοχής και να ζητήσουμε, ό,τι ζητούν :. Η λειτουργεία της κεραίας να διακοπεί και να απομακρυνθεί μέχρι να εξασφαλισθεί η έλλειψη κάθε κινδύνου για τα παιδιά του συλλόγου.

Τα μέλη του συλλόγου και πρώην μέλη του ΔΣ Απόλλων»