Αλλάζει ο κανονισμός στην Euroleague

Το μπάσκετ στην Ευρωλίγκα ολοένα γίνεται πιο γρήγορο, με περισσότερες κατοχές και με μεγαλύτερα σκορ! Κάτι που επιβεβαιώθηκε όχι μόνο σε όλη την διάρκεια της περσινής σεζόν, αλλά και στο φάιναλ φορ του Βερολίνου!

Η νέα Ευρωλίγκα με το φορμάτ των 16 ομάδων και του πρωταθλήματος των 30 αγωνιστικών, θα σημάνει και την νέα εποχή σε αυτό το πιο αθλητικό και πηγαίο στιλ μπάσκετ. Στο μυαλό όλων των αρμόδιων του σπορ, είναι οι κανονισμοί να σταθούν αρωγοί, έτσι ώστε οι αναμετρήσεις να έχουν καλύτερη και πιο… θεαματική ροή.

Πάνω από όλα, ο στόχος είναι να μην “τιμωρείται” και χάνει το πλεονέκτημα η επίθεση απέναντι σε άμυνες που βρίσκονται σε ανισορροπίες και για αυτό φροντίζει το νέο άρθρο 37 του κανονισμού που εισάγεται φέτος τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στο Eurocup!

Οι Head Coach μαζί με την τεχνική επιτροπή της διαιτησίας της Ευρωλίγκας, συμφώνησαν απόλυτα με τον νέο κανονισμό που θα επηρεάσει πολύ τα ματς και ουσιαστικά θα αλλάξει ακόμα περισσότερο το στιλ του μπάσκετ!

Έτσι, όλα τα φάουλ που θα αποτελούν προσπάθεια του αμυντικού χωρίς πρόθεση να πάει πάνω στη μπάλα όπως ορίζει ο κανονισμός, θα σφυρίζονται πλέον ως “αντιαθλητικά” και θα δίνουν στην ομάδα που επιτίθεται 2 ελεύθερες βολές και την κατοχή της μπάλας!

“Θα κάνει το παιχνίδι πιο γρήγορο. Ο κόσμος αγαπάει το τρανζίσιον και θέλει να βλέπει δράση και γρήγορες εναλλαγές. Ελπίζουμε πως ο κανονισμός θα βοηθήσει να σταματάει λιγότερες φορές το παιχνίδι και θα έχουμε περισσότερες κατοχές και πιο πολλούς πόντους”, είναι το σχόλιο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που προσθέτει: “Εμείς οι προπονητές συμφωνούμε και είναι πολύ καλό που αποτελέσαμε μέρος της απόφασης. Αγαπάμε το μπάσκετ και νοιαζόμαστε για αυτό”.

Η αλλαγή του κανονισμού ουσιαστικά θα τιμωρεί τους αμυντικούς που είναι εκτός θέσης και χρησιμοποιούν αυτά τα φάουλ για να εξισορροπήσουν το μειονέκτημα που έχουν. Μέχρι τώρα οι ομάδες χρησιμοποιούσαν συνεχώς αυτού του είδους τα φάουλ χωρίς τιμωρία, για να οργανώσουν τις άμυνές τους. Πλέον το να σταματήσεις ένα αιφνιδιασμό δεν είναι απλή υπόθεση και τιμωρείται με βολές και έξτρα κατοχή!

“Αν όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, μια ομάδα μπορεί να σταματήσει το τρανζίσιον παιχνίδι της άλλης χωρίς καμία τιμωρία, είναι κάτι που πληγώνει το παιχνίδι. Τώρα, με το που αρχίζουν να εφαρμόζουν τον νέο κανονισμό οι διαιτητές, άπαντες θα σταματήσουν τα φάουλ τακτικής, γιατί δεν θα τους παρέχουν κανένα πλεονέκτημα”, είπε ο Αίτο Ρενέσες και συνέχισε την ανάλυση.

“Μέχρι τώρα, μερικές ομάδες έπεφταν στην παγίδα του να μην προσπαθούν να τρέξουν, γιατί πάντα τις σταματούσαν με αυτά τα φάουλ. Τώρα όλοι θα δουλέψουν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, θα προσπαθούν να τρέχουν και παράλληλα οι ομάδες στην άμυνα θα δουλέψουν ώστε να αμύνονται απέναντι σε γρήγορες επιθέσεις με άλλους τρόπους. Πολύ σύντομα, τα παιχνίδια δεν θα σταματούν τόσο συχνά και αυτό θα ενισχύσει το πνεύμα ενός παιχνιδιού με ασταμάτητη δράση”!

Επίσημοι κανονισμοί, άρθρο 37

Αντιαθλητικό φάουλ 37.1.

Ορισμός: Είναι αντιαθλητικό φάουλ όταν ο αμυνόμενος προκαλεί επαφή και η κρίση του διαιτητή είναι πως:

Δεν έχει πρόθεση να πάει μόνο πάνω στην μπάλα και να την διεκδικήσει, όπως ορίζει ο κανονισμός.
Έντονη, σκληρή επαφή στην προσπάθεια του αμυντικού να αμυνθεί στη μπάλα.
Επαφή ενός αμυντικού που είναι πίσω από τον επιτιθέμενο, ή προσπάθεια να σταματήσει τον αιφνιδιασμό και δεν υπάρχει άλλος αμυντικός μεταξύ του παίκτη που επιτίθεται και της μπασκέτας.
Επαφή από τον αμυντικό στα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα ή στην παράταση, όταν η μπάλα είναι εκτός γηπέδου για επαναφορά και βρίσκεται ακόμα στα χέρια του διαιτητή ή σε αυτά του παίκτη που ετοιμάζεται να κάνει την πάσα επαναφοράς.
37.1.2.

Ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να καταλογίσει αμέσως το αντιαθλητικό φάουλ πριν καν η μπάλα επανέλθει στον αγωνιστικό χώρο.

37.2.3.

Ο παίκτης θα αποβάλλεται από το παιχνίδι, όταν χρεώνεται με δεύτερο αντιαθλητικό φάουλ.